Raziskovanje mističnega Krvavca

V Kamniško-Savinskih Alpah se med prostranimi travniki in gozdovi skriva gorski biser po imenu Krvavec. Če ste pripravljeni odkrivati skrivnosti te izjemne gore nedaleč od mestnega vrveža, potem potrebujete le primerno obutev, malico in močno voljo.

Na voljo so vam tri urejene pohodne poti. Prva vas pelje na kraljevski Zvoh, druga na cvetočo Kriško planino in zadnja na idilično Dolgo njivo.

Vse poti se pričnejo na zgornji postaji kabinske žičnice, pri Brunarici Sonček. Zemljevid "Pustolovščina Krvavec" je na voljo brezplačno, na blagajni spodnje postaje kabinske žičnice, v Brunarici Sonček ali v Hotelu Krvavec.

VELIKI ZVOH

Prva Pustolovščina Krvavec vodi do najvišje točke na planini, kraljevski Zvoh. Pot se začne v Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, nadaljuje po Poti pastirskih škratov na Krvavcu proti Plaži in od tam naprej po cesti do Doma na Krvavcu in RTV stolpa. Od tam cesta vodi naprej proti Zvohu. Pred zadnjim strmim vzponom do vrha se odpre pogled na Kamniško sedlo, Veliko planino in na Ljubljansko kotlino ter oddaljene Julijske Alpe. Pot nazaj proti hotelu Krvavec vodi po desni strani smučišča. Pot na Zvoh je srednje zahtevna s postopnimi vzponi na začetku pohodniške poti in srednje strmim vzponom v zadnjem delu pohodniške trase. Zvoh se dviga 1971 metrov nad morje in ponuja slikovite razglede na Kalški greben, Julijske Alpe in Storžič. Pod vrhom se nahaja tudi umetno jezero, ki je idealna lokacija za počitek in uživanje v naravi. Zvoh še drugače imenujemo kralj Krvavca, saj je prava atrakcija skozi vse leto.

IDILIČNA DOLGA NJIVA

Najlepša in tudi najzahtevnejša izmed treh poti v Pustolovščini Krvavec je pot na slikovito in idilično planino po imenu Dolga njiva. Gorska trasa najprej vodi po Poti pastirskih škratov na Krvavcu mimo Hotela Krvavec, Doma na Krvavcu in RTV stolpa. Tik pod vrhom Zvoha pa se usmeri levo proti Dolgi njivi. Po razgibanem terenu do lesene lovske koče in naprej proti Studencu kreposti. Dolga njiva je brezčasen idiličen vrh, katerega so pastirji prvič naselili že v rimskem času, črede ovac in konj pa se še danes mirno pasejo na prostranih zelenih pašnih pobočjih. Med belimi stenami Velikega Zvoha vas bo očaralo dehtenje gorskih pašnikov, žuborenje Studenca kreposti s pestrim rastlinski in živalski svetom v objemu brezčasnih Alp. Pohodniška pot zahteva primerno pohodno obutev in opremo.

CVETOČA KRIŠKA PLANINA

Pustolovščina Krvavec vas popelje v spokojnost prostrane Kriške planine. Krožna pot se prične pri Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, sledi Poti pastirskih škratov na Krvavcu, navzgor proti Gori zvokov in nato desno proti Bleku. Od tam se pot spusti do Kriške planine, vodi mimo dveh gorskih kmetij, za njima se dvigne proti Domu na Krvavcu, od tam pa navzdol po makadamski cesti do hotela Krvavec in se ponovno sklene pri Brunarici Sonček. Kriška planina se nahaja med Krvavcem in Kržiščem. Poleti ponuja razgled na bogato planinsko cvetje ter črede ovac in konj na paši, pozimi pa idilično zimsko pravljico in mistični razgled na dolino. Arheološka izkopavanja so tu potrdila navzočnost pastirjev že v rimskem času. Atrakcija pa so tudi dobro vidni odtisi fosilov školjk v skalah tik ob poti na vrh. V bližini kriške planine pot vodi tudi do Medvedove jame, poznane tudi pod imenom Mokriška jama, ki je bila pomembna postaja ledenodobnih lovcev in kjer so že leta 1839 našli ostanke jamskega medveda. Kriška planina je kraj, kamor se boste radi vračali.

Za prave pustolovce je tu še poseben izziv. Na vsaki od poti poišči GPS točke, na katerih se skrivajo škratorunski simboli.

Zemljevid Pustolovščine :


Preverite še

Poroka v Hotelu Krvavec

Zimska pravljica v belem ali poroka sredi cvetočih pašnikov? Poroka je velik življenjski dogodek, zato svoj najlepši dan okronajta s poroko v objemu gora na najvišji poročni lokaciji v Sloveniji. Če si želita drugačno, enkratno in neponovljivo poroko v osrčju Kamniško – Savinjskih Alp je HOTEL KRVAVEC prava izbira.

Pot pastirskih škratov

Podajte se na Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki odstira skrivnosti pastirske planine in je prava družinska dogodivščina!

Pustolovski park

Pustolovski park Krvavec z aktivnimi doživetji ponuja možnost igre, aktivnega preživljanja prostega časa in celodnevne zabave na prostem. Namenjen je posameznikom, skupinam in družinam, da lahko res koristno uporabijo svoj skupni čas.

Bike park

Bike park Krvavec s svojimi raznolikimi traili ponuja pestro adrenalinsko doživetje za vse okuse, zato so spusti po hribu nazdol pravšnji za vsakogar.

Večerja na zajli

Privoščite si nepozabno kulinarično zajlanje. Vaša gondola vas že čaka!